Svět internetové televize TV-MIS.cz

Hospice a umění doprovázet

30. 6. 2009 20:03
Rubrika: Tipy | Štítky: hospic , přednáška

Naši předkové díky soužití více generací brali začátek i konec lidského života jako přirozené věci. Druhá polovina 20. století je naopak poznamenána velkým rozvojem nemocničních zařízení. Pacienti, kteří trpí nevyléčitelnými chrobami či starší lidé neschopní zabezpečit si základní potřeby bývají hospitalizováni a tak většina naší populace nemá představu o umírání a smrti, považuje tato témata za tabu a neví si s nimi rady. Řešení pro rodiny v těchto náročných životních situacích představuje hospicová péče, za jejíž rozvoj v naší republice můžeme být velmi vděčni MuDr. Marii Svatošové.


Na webových stránkách věnovaných hospicové péči (www.hospice.cz) jsou mimo jiné i tyto základní informace:

Hospic je specializované zařízení, poskytující tzv. paliativní péči, tedy péči zaměřenou na úlevu od bolesti, kterou postupující nemoc přináší, na rozdíl od standardní lékařské (kurativní) péče zaměřené na léčbu nemoci. Myšlenka hospice vychází z úcty k člověku jako jedinečné a neopakovatelné bytosti, a z jeho potřeb: biologických, psychologických, sociálních a duchovních. V hospicích je akcentován duchovní rozměr péče, který obyčejně v nemocnicích chybí. Přijímání jsou ovšem všichni nemocní bez ohledu na vyznání. Podobně je to i s personálem. V Čechách i na Slovensku jsou zakladateli hospiců církve nebo řády.

Důraz v myšlence hospicu se klade na kvalitu života nemocného, a to až do jeho posledních chvil. V hospicové péči se snaží naplnit dny nemocného životem, doprovázet jeho i jeho příbuzné, kteří přestože trpí současně s ním, hrají nezastupitelnou roli v hospicové péči. V hospicích se nepouští ze zřetele rodina ani po smrti zesnulého. Úkolem hospice je pomáhat a sloužit. Nedává si za cíl odstranit utrpení. Hospic respektuje smrt jako nedílnou a přirozenou součástí života.

Konkrétní obrázek o hospicové péči si je možno vytvořit ze třech přednášek MuDr. Marie Svatošové Hospice a umění doprovázet, které najdete na adrese: http://www.tv-mis.cz/titul.php?id=477

Zobrazeno 4984×

Komentáře

majkiii

Na té přednášce jsem byla naživo a můžu jen doporučit! Dost mi změnila můj pohled na stáří a umírání...

pavlli

Díky moc za tento příspěvek - také všem doporučuju...

Pankoj

Děkuju

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona